ZÁMEK JEMNIŠTĚ - barokní perla středních čech

Jemniště 1, 257 01 Postupice Středočeský kraj

  • Mobil: +420 731 903 995 - paní Walterová
  • Mobil: +420 603 819 651 - pan Sternberg
  • IČO: 66781001
  • DIČ: CZ6811291905

Popis činnosti

 

Zámek je elegantní patrovou stavbou určenou hlavně k letnímu pobytu.

Hlavní průčelí je situováno k benešovské cestě.
Dominuje mu elegantní štít s balkonem, který zvýrazňuje vstup do zámku. Nižší přízemní budovy po stranách stavby sloužily k hospodářským účelům,jako stáje a kolny. Napojují se na hlavní zámeckou budovu téměř v pravém úhlu a vytvářejí tzv. čestný dvůr, srdce barokní zámecké dispozice.

Sem přijížděly kočáry majitele panství i vozy zámeckých hostů, právě zde hrabě vítal nejvýznamnější návštěvy.

Od okolního světa byl čestný dvůr opticky oddělen ozdobnou kovovou mříží s dvoukřídlou branou.V žádném případě tedy nejde o sídlo pevnostního typu, ale o venkovskou vilu, jejímž hlavním posláním je pohodlí majitele.

 

  • Zámecký park byl na Jemništi založen kolem roku 1725 Františkem Adamem Trauttmansdorffem. Velké změny v organizaci parku i ve výsadbách provedl koncem 18. století Jindřich Rottenhan. Původní pravidelná francouzská zahrada byla částečně přetvořena a rozšířena o přírodně krajinářský park. Celková rozloha parku již tehdy dosahovala nynějších 13 ha a obsahovala soustavu tří rybníků.
  • V roce 1868 zakoupil jemnišťské panství Zdeněk ze Sternberga a Sternbergové obývali zámek až do roku 1943, kdy jim byl násilně zkonfiskován. Až do roku 1995 bylo Jemniště státním majetkem a v témže roce bylo navráceno zpět do vlastnictví rodu Sternbergů. Nynějším majitelem je Jiří Sternberg, který společně se svojí rodinou trvale žije na zámku a za pomoci své manželky Petry Sternbergové usiluje o jeho zvelebení. Již několik let oba využívají profesních schopností Ing. Šárky Michálkové, která zpracovává všechny návrhy ( úprava nádvoří, vřesoviště, rybníček v parku, ovocný sad, bylinná zahrádka ), a také dohlíží na veškeré realizace.
  • Současně s obnovou zámku věnují majitelé velkou péči také parku. Byl obnoven systém cest, došlo k založení skalky, vřesoviště, přírodního rybníčku, k opravě libosadu, čestného nádvoří a vstupní lipové aleje. Postupnými zásahy a soustavnou péčí se zlepšuje i stav porostů a solitér, mezi nimiž je i řada pozoruhodných dřevin. Mnohé z nich byly nově vysazeny.

 

Odeslat poptávku nebo dotaz: ZÁMEK JEMNIŠTĚ - barokní perla středních čech

Otevírací doba: dle telefonické dohody
Jemniště 1, 257 01 Postupice